01
maart
2021
|
10:42
Europe/Amsterdam

2021: zwaartepunt Oosterweelwerf Linkeroever/Zwijndrecht verschuift naar knooppunt Sint-Anna

Samenvatting

Vorig jaar startte Rinkoniên – onze aannemer voor de Oosterweelwerken Linkeroever/Zwijndrecht – maar liefst vijf nieuwe werven op. Door de Coronacrisis gooiden we een deel van onze planning om en vernieuwden we de E17 tussen Kruibeke en Zwijndrecht een jaar eerder dan gepland. Het zwaartepunt van de werken lag in 2020 echter in Antwerpen-West, waar een tijdelijk knooppunt uit de grond schoot om plaats te maken voor het nieuwe, meer compacte knooppunt. In 2021 verschuift dat zwaartepunt naar het knooppunt Sint-Anna (E34xR1).

1/ Vernieuwing E34 en bouw kluifrotonde Waaslandhaven-Oost

Sinds de zomer van 2020 wordt de E34 volledig vernieuwd vanaf het complex Waaslandhaven-Oost tot knooppunt Sint-Anna. Tot april is de rijbaan richting Antwerpen aan de beurt en rijd je in beide rijrichtingen over de rijbaan richting Zelzate. Aansluitend volgt de vernieuwing van de rijbaan richting Zelzate. De E34 zal in juli 2021 volledig vernieuwd zijn.

In februari 2021 werd de oprit naar Antwerpen via de nieuwe kluifrotonde aan Waaslandhaven-Oost in gebruik genomen. Eind dit jaar zijn alle aansluitingen van en naar de E34 in Waaslandhaven-Oost klaar. De nieuwe verbindingsweg sluit in het voorjaar van 2022 aan op de kluifrotonde.

2/ Heraanleg knooppunt Sint-Anna

  • Afwerken tijdelijk knooppunt: bouw ecoduct en inrichten omleidingsbrug – april tot juli 2021
  • Bouw nieuw knooppunt Sint-Anna: stabiele situatie voor drie jaar, van augustus 2021 tot voorjaar 2024

Het ecoduct zal tijdens de bouw van het nieuwe knooppunt Sint-Anna dienst doen als omleidingsweg voor bestemmingsverkeer van Linkeroever en doorgaand verkeer tussen de Waaslandtunnel en de E34 en R1. Van april tot juli werkt de aannemer het ecoduct af en richt hij deze in als omleidingsbrug. Hiervoor wordt deze zone verkeersvrij gemaakt:

  • Doorgaand verkeer op de E34/R1 rijdt via een omleidingsweg naast het knooppunt Sint-Anna.
  • Bestemmingsverkeer voor zowel complex 8 Waaslandhaven-Oost en complex 7 Sint-Anna Linkeroever, als doorgaand verkeer van en naar de Waaslandtunnel zal in een boog rond het oude knooppunt Sint-Anna geleid worden via tijdelijke wegen. Meer informatie over deze omleidingen volgt midden maart.

Vanaf augustus zal het tijdelijk knooppunt Sint-Anna volledig in gebruik zijn en krijgen we een stabiele situatie voor drie jaar.

3/ Heraanleg Antwerpen-West – stabiele situatie tot midden 2023

In Antwerpen-West blijft de verkeerssituatie stabiel tot midden 2023. Je rijdt daar over het tijdelijke knooppunt, terwijl de aannemer het nieuwe en compacte knooppunt Antwerpen-West bouwt.

Boven de snelweg bouwt de aannemer verder aan de nieuwe fly-overs. Dankzij een overkluizing kan dit veilig verlopen. In juni wordt die overkluizing boven de snelweg in één nacht weggehaald. Hiervoor sluiten we de snelweg volledig af.

4/ Heraanleg E17 tussen Zwijndrecht en Antwerpen-West afgerond in najaar 2021

Tussen het complex Zwijndrecht en knooppunt Antwerpen-West vernieuwt de aannemer de E17. Tot mei is dat in de richting van Gent en rijd je in beide rijrichtingen over de rijbaan naar Antwerpen. Aansluitend wordt de rijbaan richting Antwerpen grondig aangepakt. In het najaar van 2021 is de snelweg hier volledig vernieuwd.