Linkeroever/Zwijndrecht,
24
januari
2020
|
09:00
Europe/Amsterdam

Opstart vijf grote Oosterweelwerven in 2020

Samenvatting

2020 wordt hét jaar voor de Oosterweelwerken Linkeroever/Zwijndrecht. De aannemer start maar liefst vijf grote werven op snelwegniveau.

In het voorjaar van 2018 ging de eerste spade in de grond op Linkeroever. Het afgelopen jaar werden de werken steeds beter zichtbaar voor de omgeving. Dit jaar starten nog eens 5 nieuwe snelwegwerven. Die situeren zich nabij de Kennedytunnel op de E17, E34 en R1.

Overzicht van de vijf nieuwe werven:

1. Heraanleg R1: april 2020 – zomer 2021

De R1 verbindt Antwerpen-West met Sint-Anna Linkeroever. De snelweg wordt volledig vernieuwd.

Hoe houden we R1 open tijdens de werken?Naast de snelweg komt een tijdelijke verbindingsweg met een rechtstreekse aansluiting op de snelweg. Het verkeer van noord naar zuid zal hier rijden. In beide rijrichtingen behouden we 2x3 versmalde rijstroken.

2. Heraanleg E17 Kruibeke-Zwijndrecht (rijrichting Gent): juli en augustus 2020

De E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke wordt volledig vernieuwd. Deze zomer - juli en augustus 2020 - pakken we de noordzijde van de E17 aan (rijrichting naar Gent). Volgend jaar – juli en augustus 2021 – volgt de zuidzijde.

Hoe houden we de E17 open tijdens de werken? Om de hinder te beperken komen er gesplitste rijstroken in de rijrichting naar Gent (2+1): 2 versmalde rijstroken en 1 contraflow op het tegenovergestelde rijvak. Richting Antwerpen voorzien we 3 versmalde rijstroken. 

3. Heraanleg E34 tussen Waaslandhaven-Oost en Sint-Anna Linkeroever: juli 2020 – zomer 2021

De E34 wordt volledig vernieuwd tussen Waaslandhaven-Oost en Sint-Anna Linkeroever.

Hoe houden we de E34 open tijdens de werken?Het verkeer rijdt afwisselend op noord- en zuidzijde. We voorzien 2x2 versmalde rijstroken.

4. Heraanleg Antwerpen-West

  • midden maart – 24 juli: voorbereidende werken
  • vanaf 25 juli: heraanleg van het knooppunt (stabiele fase: +/- 3 jaar)

Voorbereidende werken Antwerpen-West

Tussen midden maart en eind juli leggen we tijdelijke wegen en bruggen aan ter hoogte van Antwerpen-West. Zo kunnen we het knooppunt open houden tijdens de aanleg van het nieuwe knooppunt. Tijdens de voorbereidende werken rijdt het verkeer vanuit de Kennedytunnel richting Gent over 3 versmalde rijstroken.

In deze periode voorzien we 2 hinderweekends waarop we zware werkzaamheden uitvoeren en grote verkeershinder veroorzaken. Dit zijn de weekends van Onze Heer Hemelvaart (21-24/5) en de Nationale Feestdag (18-21/7).

Vanaf 25 juli: heraanleg knooppunt Antwerpen-West

Op 25 juli starten we met de heraanleg van het knooppunt Antwerpen-West.

Het verkeer vanuit Gent richting Kennedytunnel of E34 rijdt over tijdelijke wegen met rechtse in- en uitvoegstroken. Dit betekent dat je vanuit de E17 rechts uitvoegt om naar de E34 te rijden. Vanuit de E34 en vanuit oprit Linkeroever voeg je rechts in om naar Kennedytunnel rijden.

Het verkeer vanuit Gent richting Antwerpen beschikt over 3 versmalde rijstroken waarvan 2 rijstroken gereserveerd zijn voor verkeer richting Kennedytunnel en 1 rijstrook gereserveerd is voor verkeer naar en vanuit de E34. Het verkeer vanuit de Kennedytunnel richting Gent beschikt over 3 versmalde rijstroken.

5. Heraanleg E17 Zwijndrecht - Antwerpen-West, mét herinrichting complex Zwijndrecht: september 2020 – najaar 2021

De E17 tussen Zwijndrecht en Antwerpen-West wordt volledig vernieuwd.

Hoe houden we de E17 open tijdens de werken?

Het verkeer rijdt afwisselend op de zuidzijde en de noordzijde. We voorzien 3 versmalde rijstroken in beide rijrichtingen.

Het op- en afrittencomplex in Zwijndrecht blijft gedeeltelijk open

De oprit voor verkeer richting Antwerpen en de afrit voor verkeer komende vanuit de Kennedytunnel sluiten bij start van de werkzaamheden. Er wordt een keerbrug voorzien in Kruibeke. De oprit voor verkeer richting Gent en de afrit voor verkeer komende vanuit Gent blijven open.