28
juli
2020
|
15:31
Europe/Amsterdam

Afbraak bestaande bruggen Antwerpen-West van 12-17 augustus

Samenvatting

Van 12 tot 17 augustus breekt de aannemer twee bestaande bruggen af. Hiervoor wordt 24/24 gewerkt, met geluidshinder en langere reistijden op de snelwegen.

Van woensdagavond 12 tot maandagochtend 17 augustus breekt de aannemer twee bestaande bruggen af in het knooppunt Antwerpen-West. Het gaat om de bruggen die de verbinding maken van de E17 naar de R1/E34 en van de R1/E34 naar de Kennedytunnel. Deze afbraakwerken zullen 24/24 doorlopend uitgevoerd worden. Dit gaat gepaard met geluidshinder en langere reistijden op de snelwegen.

De werken op Linkeroever en in Zwijndrecht gaan deze zomer in stroomversnelling vooruit. Met de plaatsing van de tijdelijke bruggen werd een belangrijk onderdeel van het tijdelijk knooppunt gerealiseerd. Om voldoende ruimte te creëren voor de bouw van het nieuwe knooppunt moeten er nog twee bruggen afgebroken worden. Het gaat om de bruggen die het verkeer van de E17 naar de R1/E34 en van de R1/E34 naar de Kennedytunnel leiden.

In de nacht van 12 op 13 augustus bereiden we de verkeerssituatie voor op deze afbraakwerken.

Lange reistijden tussen Antwerpen en het Waasland

Om de afbraakwerken veilig uit te kunnen voeren, worden er vier verbindingen afgesloten:

  • Van de Kennedytunnel naar de E17 richting Gent, net voorbij de uitrit naar de R1/E34;
  • Van de R1/E34 naar de Kennedytunnel;
  • Van de E17 komende uit Gent naar de R1/E34:
  • Oprit 6 Linkeroever (vanaf 12/8, 20u tot en met 31/8).

Afrit 6 Linkeroever blijft open in deze periode.

Tijdens deze afbraakwerken gelden er omleidingen die de afgesloten verbindingen vervangen:

  1. De rijbaan van de Kennedytunnel naar de E17 is afgesloten. Je rijdt hierdoor in beide rijrichtingen over 2 rijstroken op de rijbaan richting Kennedytunnel. Rij je van de Kennedytunnel naar de E17 steek je vlak na de Kennedytunnel de middenberm door. Vlak voor Zwijndrecht steek je de middenberm opnieuw door en rij je terug op de rijbaan richting Gent.
  2. Rij je van de E17 naar de R1/E34 dan voorzien we een omleiding via de Kennedytunnel, A12 en op- en afrit 14 Kiel om zo terug naar de Kennedytunnel en E34 te rijden.
  3. Verkeer dat van de R1/E34 naar de Kennedytunnel wil rijden, volgt de E17 tot aan de keerbrug in Kruibeke en rijdt vervolgens via de zuidelijke rijbaan van de E17 naar de Kennedytunnel. De keerbrug wordt begin juli geplaatst en vanaf 17 juli in gebruik genomen.
  4. Oprit 6 Linkeroever zal afgesloten worden tot 31/08. De omleiding loopt via de Blancefloerlaan, Halewijnlaan, Charles de Costerlaan, oprit 7 Sint-Anna en R1. De LEZ wordt tijdens deze periode uitgeschakeld op de route van de omleiding.

Belangrijk! Op donderdag 13 en vrijdag 14 augustus wordt de Liefkenshoektunnel tolvrij gemaakt. Op die manier wordt ook dat een volwaardig alternatief voor de hinderpiek in Antwerpen-West.

Afbraakwerken met geluidshinder

Om de verkeershinder zo veel mogelijk in tijd te beperken, gebeuren de afbraakwerken overdag én 's nachts. Dit kan geluidsoverlast met zich meebrengen. De aannemer doet er alles aan om de hinder tot een minimum te beperken. Evenwel begrijpen we dat deze vierdaagse als storend kan ervaren worden door de omgeving en we excuseren ons op voorhand voor mogelijke hinder. Onder de bewoners van Linkeroever, Zwijndrecht en Burcht verspreidden we een infofolder - inclusief symbolisch setje oordopjes - met informatie over de afbraakwerken. In de periode van 12-17 augustus kan je ook 24/24 terecht op 03/680.48.00 voor meer informatie over deze werken.

Verplaatsen aansluitingen tussen R1 en E17

Van 17-20 augustus, de dagen volgend op de afbraak, verlegt de aannemer de aansluitingen van de E17 naar de R1/E34 en van de R1/E34 naar de Kennedytunnel. Hierdoor voeg je nog enkele dagen links uit richting R1/E34, links in van R1/E34 naar de Kennedytunnel en rij je over een tijdelijke aansluiting. Van de E17 naar de Kennedytunnel rij je over twee rijstroken.

Tijdelijk knooppunt houdt alle verbindingen open

Tijdens de afbraak van het oude knooppunt en de bouw van het nieuwe knooppunt, zorgen de tijdelijke bruggen en wegen ervoor dat je alle bewegingen kan blijven maken: van en naar de Kennedytunnel en tussen de E17 en E34.

Vanaf 20 augustus rij je in Antwerpen-West gedurende 3 jaar op 2x3 versmalde rijstroken met rechtse in- en uitvoegstroken. Richting Antwerpen zijn de 2 linkse rijstroken voorbehouden voor verkeer richting Kennedytunnel. De rechtse rijstrook is gereserveerd voor uitvoegend verkeer naar de R1/E34 en voor invoegend verkeer vanuit de R1/E34 en - vanaf 1/9 - oprit 6 Linkeroever naar de Kennedytunnel.

LET OP: Vanaf 20 augustus voeg je in Antwerpen-West in en uit langs rechts i.p.v. langs links. Concreet betekent dit dat zowel het verkeer komende van de R1/E34, als van oprit 6 Linkeroever (vanaf 1/09) langs rechts zal invoegen op de R1 voor de Kennedytunnel. Verkeer dat van de E17 uitvoegt richting R1/E34, zal dat ook langs rechts doen. Let dus goed op de signalisatie en pas je rijgedrag aan.

Nieuw knooppunt Antwerpen-West

Wanneer het tijdelijk knooppunt volledig in dienst is genomen, kan gestart worden met de volledige afbraak van het oude en opbouw van het nieuwe knooppunt. Dit leggen we veiliger en compacter aan, met veilige rechtse in- en uitvoegers vlakbij de Kennedytunnel én plaats voor 18ha extra bos. Het knooppunt wordt ook ingebed in geluidsschermen en -bermen.

Bekijk het nieuwe knooppunt Antwerpen-West hier. 

Meertalige informatie werken Antwerpen-West 

Via onderstaande links kan je pdf's met de informatie over de werken in Antwerpen-West openen en downloaden in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Afbraakwerken Antwerpen-West van 12-17/8 

Tijdelijk knooppunt Antwerpen-West (vanaf 20/8)