03
januari
2018
|
14:21
Europe/Amsterdam

Antwerpen lanceert eerste multimodale routeplanner ter wereld

Samenvatting

De stad Antwerpen pakt uit met een internationale primeur: een onlinetool waarmee bewoners en bezoekers het meest geschikte vervoersmiddel kunnen vinden om een bestemming binnen de stad en de regio te bereiken.

De multimodale routeplanner suggereert een vervoersmiddel afhankelijk van de afstand. Is de afstand kleiner dan 7,5 kilometer, dan zal de routeplanner altijd eerst een fietsroute voorstellen. Het openbaar vervoer wordt gesuggereerd als de reis hooguit anderhalve keer zo lang duurt als met de wagen.

De routeplanner houdt rekening met zowat alle mogelijke vervoer: te voet, met de eigen fiets, met de huurfiets (Velo), de tram, bus, trein en de wagen. De tool kan ook suggereren om gebruik te maken van gecombineerd vervoer, bijvoorbeeld om een deel van het traject af te leggen met de bus en het laatste deel met een huurfiets.

De multimodale routeplanner moet de gebruiker makkelijker langs de wegenwerken leiden die momenteel in de stad worden uitgevoerd. Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) spreekt over een internationale primeur en noemt de multimodale routeplanner een "kerstcadeau voor de Antwerpenaar en de bezoeker".De routeplanner is vanaf het kerstweekend terug te vinden op de website slimnaarantwerpen. Voorlopig gaat het om een testversie die in de loop van volgend jaar zal worden uitgebreid en verbeterd. Gebruikers kunnen daarvoor suggesties doen.