21
april
2023
|
10:27
Europe/Amsterdam

Apart baanvak voor bussen op A12: laatste werken voor openstelling

Lantis legt in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een busbaan aan op de A12 in de richting van Antwerpen. Het gaat over een traject van 5 kilometer, tussen de aansluiting van de A12 en de R2 in Antwerpen en oprit Leugenberg in Ekeren. De busbaan moet het collectief vervoer van en naar de havenbedrijven interessanter maken voor pendelaars die in de haven werken. Vanaf 23 april voert AWV de laatste werken uit voor de ingebruikname van de nieuwe busbaan. Om de hinder te beperken, wordt voornamelijk ‘s nachts gewerkt. Als alles volgens plan verloopt, wordt de busbaan vanaf vrijdag 28 april opengesteld bij sterk vertraagd verkeer. 

“Heel wat werknemers van bedrijven in de Antwerpse haven pendelen met een busdienst van en naar hun werkplek, het zogenaamde ‘collectief havenvervoer’. Om de doorstroming van dat vervoer te verbeteren, legt AWV in samenwerking met Lantis een busbaan aan op de pechstrook van de A12 richting Antwerpen, tussen de aansluiting van de A12 en de R2 in Antwerpen en oprit Leugenberg in Ekeren. De busbaan komt er ook als voorbereiding op de verwachte hinder door de Oosterweelwerken op het noordelijke deel van de Ring”, aldus minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. 

Zodra de werkzaamheden zijn afgerond, wordt de busbaan opengesteld in functie van de verkeersdrukte. Dit wordt bewaakt door het Vlaams Verkeerscentrum. Bij sterk vertraagd verkeer kan het collectief vervoer van de busbaan gebruikmaken om files te omzeilen.

Timing en verloop van de werken 

Begin maart plaatste Lantis portieken met dynamische snelheidsborden die de maximumsnelheid op de A12 kunnen weergeven in functie van de verkeersdrukte. Vanaf zondag 23 april brengt AWV nieuwe wegmarkeringen aan om de functionaliteit en veiligheid van de busbaan te garanderen. De werken vinden voornamelijk ‘s nachts plaats en duren naar alle waarschijnlijkheid tot vrijdagochtend 28 april. De werfplanning is namelijk sterk afhankelijk van het weer. Bij regenweer bestaat de kans dat de planning wijzigt en/of de werken langer duren. AWV bekijkt dag per dag of de werkzaamheden kunnen doorgaan. 

De aannemer werkt telkens tijdens de nacht van 20.00 tot 05.00 uur. De op- en afrit Smalleweg zijn dan afgesloten. Op dinsdag 25 april is het complex Smalleweg overdag eveneens niet toegankelijk. Het verkeer passeert steeds over één of twee versmalde rijstroken. Er geldt een snelheidsbeperking van 90 km/uur. 

Aanpassingen van zodra busbaan in dienst is 

De nieuwe busbaan zal rechtdoor lopen langs de op- en afrit Smalleweg. Wie het complex wil op- en afdraaien, zal steeds voorrang moeten verlenen aan het verkeer op de busbaan. Markeringen op het wegdek en verkeersborden maken dat duidelijk. De aanleg van de busbaan heeft een impact op het snelheidsregime. Momenteel geldt een regime van 120 km/uur. Na de heraanleg zullen drie versmalde rijstroken beschikbaar zijn in plaats van twee. De maximumsnelheid op de A12 wordt daarom teruggebracht tot 100 km/uur. Op de busbaan zal een snelheidsregime van maximum 70 km/uur gelden.