07
maart
2022
|
21:34
Europe/Amsterdam

Bouw fietstunnel Turnhoutsebaan start maandag 14 maart

Om fietsers een veilige doorgang langs de Turnhoutsebaan te garanderen tijdens de Oosterweelwerken, start Lantis aanstaande maandag met de bouw van een nieuwe fietstunnel onder deze drukke gewestweg. Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters stelt hiervoor 4,7 miljoen euro ter beschikking. De middelen komen uit het relanceplan dat de minister in 2020 lanceerde en dat extra injecties in fietsinfrastructuur mogelijk maakt. 

De nieuwe tunnel komt ter hoogte van parking West van het Provinciaal domein Rivierenhof en maakt deel uit van het Ringfietspad. Fietsers die vanuit het noorden komen, kunnen zo ondergronds de Turnhoutsebaan oversteken en aansluiten op de Parkweg. Die ondergrondse doorsteek is vandaag al mogelijk, maar tijdens de heraanleg van de Ring verdwijnt de doorsteek in de werfzone. Door nu een nieuwe doorsteek aan te leggen, blijft veilig fietsverkeer tijdens de werken mogelijk. Er ontstaat meteen ook een nieuwe definitieve kruising, die comfortabeler en veiliger is dan de huidige en perfect aansluit op de toekomstige fietsinfrastructuur. 

Eén jaar werken 

De bouw van de nieuwe fietstunnel start maandag 14 maart en duurt 1 jaar. In een eerste fase maken we de terreinen bouwklaar, kappen we bomen en struikgewas, richten we de werf in en voeren er archeologisch onderzoek uit. Vervolgens verplaatsen we kabels en leidingen zodat zodat die geen obstakel vormen tijdens de bouw van de tunnel. 
Omdat we de tunnel voorbouwen in het Rivierenhof nabij parking West, brengen de werken geen extra hinder met zich mee voor het autoverkeer op de Turnhoutsebaan. Eens de tunnel klaar is, wordt de Turnhoutsebaan gedurende 1 verlengd weekend afgesloten om hem op de juiste plaats in te schuiven. Dat gebeurt als alles volgens planning verloopt in november 2022. 

Ringfietspad onderbroken 

De bestaande fietsdoorsteek onder de Turnhoutsebaan is tijdens de werken niet bereikbaar. Fietsers op het Ringfietspad volgen een korte omleiding en kruisen de Turnhoutsebaan ter hoogte van de Lakborslei. Fietsers over lange afstand raden we aan om via het fietspad langs de Noordersingel te rijden. 


Omleiding Ringfietspad Fietstunnel Turnhoutsebaan_Tekengebied 1