31
augustus
2023
|
13:39
Europe/Amsterdam

Communicatietorens zorgen voor vlot en veilig scheepvaartverkeer op Albertkanaal tijdens Oosterweelwerken

De voorbije weken is Port of Antwerp-Bruges, in opdracht van Lantis, gestart met de bouw van communicatietorens langsheen het Albertkanaal. Op deze torens zullen o.a. camera’s en verkeerslichten staan die mee het scheepvaartverkeer tijdens de Oosterweelwerken zullen begeleiden. 

Komende maanden starten de werken voor de aanleg van de Kanaaltunnels in het Albertkanaal. Tijdens de werken wordt er een bouwput gemaakt in het kanaal, waar de tunnels gebouwd zullen worden. Dat betekent dat de werfactiviteiten met het scheepvaartverkeer op het Albertkanaal gecombineerd moeten worden.

large-Dronebeeld_Kanaalzone_Flywel_16-06-2023_(12)

Dronebeeld Kanaalzone

Om dat zo veilig en vlot als mogelijk te laten verlopen, voorzien bouwheer Lantis en Port of Antwerp-Bruges in scheepvaartbegeleiding (VTS) en passageplanning voor sector Weel (van het vijfde Havendok tot het dokje van Merksem). Die is nodig omdat er ter hoogte van de werfzone éénrichtingsverkeer voor de scheepvaart wordt ingesteld.

Een belangrijk onderdeel van de scheepvaartbegeleiding en passageplanning zijn de vijf communicatietorens die langsheen het kanaal worden geplaatst. Op deze torens staan camera’s, radars, luidsprekers, LED-schermen en verkeerslichten die het scheepvaartverkeer in goede banen zullen leiden. Daarnaast zullen er op vier andere plekken installaties aan bruggen en extra cameramasten worden geplaatst.