22
april
2021
|
10:45
Europe/Amsterdam

Eerste Oosterweelwerkzaamheden langs de Ring starten bij Luchtbal en Merksem

Vanaf eind april lokale hinder langs de Groenendaallaan

Samenvatting

Als voorbereiding op de bouw van de Bypass, de tijdelijke snelweg naast de bestaande Ring, worden enkele nutsleidingen langs de Groenendaallaan verlegd vanaf het laatste weekend van april tot september. Deze werken brengen plaatselijke hinder met zich mee.

Dit jaar maken de Oosterweelwerken de oversteek van Linker- naar Rechteroever. Begin 2021 startten de voorbereidingen van de Scheldetunnel in de haven en vanaf mei volgen de eerste werken aan de Ring. Ook bij Luchtbal en Merksem.

Nutswerken langs de Groenendaallaan vanaf mei

We starten met de voorbereidingen om de bestaande Ring van Antwerpen af te breken en te vervangen door een verdiepte Ring. Zo verkleint de impact van de snelweg op de omgeving en komt er ruimte vrij voor de inwoners van de stad. Voor we dat kunnen doen, moeten we eerst nog het werkterrein voorbereiden. Vanaf eind april tot september worden daarom nutsleidingen langs de Groenendaallaan verlegd.

Waarom zijn deze werken nodig?

Om het verkeer mogelijk te houden terwijl de bestaande Ring afgebroken wordt en de nieuwe Ring in de maak is, hebben we de Bypass nodig. Dankzij de Bypass kan het snelwegverkeer blijven rijden terwijl de werken plaatsvinden. Zo kunnen de werken veilig verlopen en tegen 2030 afgerond worden. De nutswerken aan de Groenendaallaan vormen een voorbereiding op de bouw van de Bypass. Nadien volgen nog andere voorbereidende werken, zoals het verleggen van bufferkokers tegen wateroverlast in Merksem en het bouwen van de de zijwanden van de verdiepte Ring die onder de Bypass komen. Eens deze voorbereidingen klaar zijn, kan de Bypass vanaf 2022 aangelegd worden. Die werken duren tot 2024.

Wat is de impact van de nutswerken aan de Groenendaallaan?

Tussen 30 april en september vinden werken plaats om de nutsleidingen te verleggen. Tijdens die periode zal de verkeerssituatie in de omgeving van de Groenendaallaan tussen Luchtbal en Merksem regelmatig wijzigen. Zo zijn er tijdstippen waarop er minder rijstroken beschikbaar zijn op de Groenendaallaan en zijn er plaatselijke omleidingen mogelijk.Deze werken hebben impact op het wegverkeer, voetgangers en fietsers en de omgeving van de Columbiastraat in Luchtbal, de Lambrechtshoekenlaan in Merksem en de Groenendaallaan. Het treinstation Luchtbal blijft bereikbaar tijdens deze werken, maar niet langs de ingang aan de zijde van het tankstation Total aan de Groenendaal.

Belangrijke momenten

10 mei tot 4 juni

 • 1 rijstrook minder op de Groenendaallaan richting Luchtbal
 • Columbiastraat is afgesloten voor wegverkeer

Weekend van 4 tot 6 juni

 • Oprit Merksem 1 richting Nederland en afrit Merksem 1 (vanuit het zuiden naar Luchtbal) worden plaatselijk omgeleid

5 tot 16 juli

 • Oprit Merksem 1 richting Nederland wordt plaatselijk omgeleid
 • 1 rijstrook beschikbaar op de Groenendaallaan richting Luchtbal

Naast deze momenten zijn er werken die plaatselijke hinder met zich meebrengen. We overlopen de werken met impact voor verkeer of omgeving. De vermelde data kunnen wijzigen in functie van het verloop van de werken. In dat geval werken we de informatie zo snel mogelijk bij en zorgen we voor aangepaste communicatie.

Impact per fase

30 april tot 3 mei

Wat?

 • Het enkelrichtingsfietspad aan de zuidzijde van de Groenendaallaan wordt tijdelijk ingericht als een dubbelrichtingsfietspad. In de volgende fase zal het noordelijke enkelrichtingsfietspad opgebroken zijn. Hiervoor wordt het kruispunt van de Groenendaallaan met de oprit Luchtbal naar de Ring richting het zuiden van tijdelijke verkeerslichten voorzien.

Hinder?

 • Groenendaallaan:
  • Er is beperkte hinder voor fietsers en voetgangers, vanaf 3 mei maken fietsers gebruik van het tijdelijke dubbelrichtingsfietspad
  • Het wegverkeer van Luchtbal richting de oprit naar het zuiden wordt omgeleid via de verkeerlichten

5 mei tot 13 mei

Wat?

Leidingen worden vanuit de Columbiastraat onder de Groenendaallaan naar de Klipperstraat geperst. Onder het spoorlijnviaduct starten er nutswerken

Hinder?

 • Klipperstraat:
  Een aantal parkeerplaatsen zijn niet beschikbaar tijdens deze werken. De poorten van de aanwezige bedrijven blijven bereikbaar.
 • Columbiastraat:
  Een deel van het voetpad is ingenomen door de werken, voetgangers moeten oversteken naar de overzijde
 • Groenendaallaan: 
  Fietsers en voetgangers moeten oversteken naar de zuidzijde van de Groenendaallaan

10 mei tot 7 juni (UPDATE - wijziging in de planning, Columbiastraat wordt langer afgesloten)

Wat?

Nutswerken bij de Columbiastraat in Luchtbal.

Hinder?

 • Columbiastraat:
  Is gesloten voor wegverkeer, er is een omleiding voorzien via de Noorderlaan. 

Weekend van 4 tot 6 juni

Wat?

Nutswerken op de Groenendaallaan vlak voor de oprit van Merksem 1 naar het noorden en de afrit Merksem 1, naar Luchtbal komende vanuit het zuiden.

Hinder?

 • Oprit Merksem 1 richting Nederland en afrit Merksem 1, naar Luchtbal komende vanuit het zuiden, worden plaatselijk omgeleid.

7 tot 16 juni

Wat?

Leidingen worden geboord onder het kruispunt van de Groenendaallaan met de Lambrechtshoekenlaan in Merksem.

Hinder?

 • Lambrechtshoekenlaan:
  De parkeerplaatsen tussen de huisnummers 10 en 32 zijn ingenomen tijdens deze werken.

14 juni tot 23 juli

Wat?

Nutswerken langs het tankstation Total aan de Groenendaallaan in Luchtbal

Hinder?

 • Plaatselijke hinder, het tankstation blijft bereikbaar

28 juni tot 4 juli

Wat?

Nutswerken in de Lambrechtshoekenlaan, aan het kruispunt met de Groenendaallaan in Merksem.

Hinder?

 • Lambrechtshoekenlaan:
  Voet- en fietspad zijn ingenomen door de werken, fietsers en voetgangers moeten oversteken. Enkele parkeerplaatsen in de Lambrechtshoekenlaan worden tijdelijk ingenomen.

5 juli tot 23 juli

Wat?

Nutswerken aan de Groenendaallaan bij de oprit van Merksem 1 richting het noorden.

Hinder?

 • Groenendaallaan:
  1 rijstrook beschikbaar richting Luchtbal.
 • Oprit Merksem 1 richting Nederland is afgesloten en wordt plaatselijk omgeleid.

Op de hoogte blijven of meer informatie?

De voorziene werken brengen enige hinder met zich mee voor het wegverkeer, voetgangers en fietsers. We doen er alles aan om je op de hoogte te houden van alles wat er staat te gebeuren. Schrijf je daarom in op onze nieuwsbrief over de Oosterweelverbinding, volg ons of Facebook, stel je vragen via deze website.

Planning van de werken aan de Ring op Rechteroever