23
mei
2023
|
15:18
Europe/Amsterdam

Fietsverbeteringen bij Laaglandlaan Ekeren - Merksem

De fietsverbinding tussen de Laaglandlaan en Laarsebaan in Merksem wordt verbeterd. Er wordt een dubbelrichtingsfietspad aangelegd vanaf het Laar tot aan de Michiel de Swaenstraat. Dit gedeelte zal aansluiten op de vernieuwde fietsverbinding naar de Laarsebaan. De route vormt een vlotte, veilige fietsverbinding tussen de noordelijke gemeenten, Ekeren, Merksem en stad Antwerpen.


Fasering van de werken

Momenteel werken we aan de vernieuwing van het fietspad vanaf de Laaglandlaan - Eduard Waghemansbrug tot de Michiel de Swaenstraat. Om de hinder zoveel als mogelijk te beperken, zal de aannemer enkel aan de zijde met even huisnummers werken. Deze werken zullen tot 1 juli duren. Na het bouwverlof starten de werkzaamheden aan de andere zijde van de baan.


Brug en Laaglandlaan tijdelijk geopend voor alle verkeer tijdens bouwverlof

Vanaf 1 juli tot 16 augustus zijn de Eduard Waghemansbrug en de Laaglandlaan weer tijdelijk open voor alle verkeer. Tijdens deze periode plant district Ekeren asfalteringswerken op het Laar. Heb je vragen over deze werken? Mail naar wijkoverleg.ekeren@antwerpen.be.

Fases Laaglandlaan mei2022_Tekengebied 1

Om de hinder zoveel als mogelijk te beperken, werken we in verschillende fases. 

•      Mei - juli: Laaglandlaan van E. Waghemansbrug tot Michiel De Swaenstraat, zijde even huisnummers
•      Midden augustus – september: Laaglandlaan tussen E. Waghemansbrug tot Michiel De Swaenstraat, zijde oneven huisnummers
•      Augustus- september: Aanleg van verkeersdrempels bij de Laaglandlaan en het Leegepad Zwaantjeslei.

 

Verkeershinder

  • In de richting van Ekeren naar Merksem kan je via de Eduard Waghemansbrug rijden. Opgelet, de brug is enkelrichting geopend tot 1 juli.
  • De Eduard Waghemansbrug is in in beide richtingen geopend  van 1 juli tot 16 augustus.
  • Fietsers en voetgangers kunnen nog steeds passeren in beide richtingen.

Kaartje Laaglandlaan - omleiding fase 2_Tekengebied 1

Een veiligere omgeving voor fietsers en voetgangers

Het gedeelte van de Laaglandlaan ter hoogte van de brug over de E19 zal volledig vernieuwd worden. Het overige gedeelte van de Laaglandlaan, tot de Michiel de Swaenstraat, zal een nieuwe toplaag krijgen. Bovendien worden er twee verkeersdrempels aangelegd. Zo wordt de snelheid van het verkeer afgeremd en kunnen fietsers en voetgangers veilig oversteken. Deze verkeersdrempels komen ter hoogte van de zijstraat ‘Laaglandlaan’ (naast de E19) en ter hoogte van ‘Leegepad Zwaantjeslei’. De bushaltes aan het Laar worden aan beide kanten van de rijbaan toegankelijk ingericht met verhoogde perrons en blindegeleiding. Tenslotte vervangen we de bestaande verlichting met LED-verlichting.

 

Vlot en veilig langs de Oosterweelwerken

De toekomstige werken aan de Oosterweelverbinding in de buurt van Merksem zullen hinder veroorzaken voor het verkeer dat van en naar Antwerpen rijdt. Daarom werkt Lantis vandaag al een heel gamma aan maatregelen uit om de switch naar een ander vervoersmiddel te stimuleren. Investeringen in betere fietsinfrastructuur maken hier deel van uit. Met deze aanpassingen werken we aan een vlotte fietsverbinding vanuit het noorden van Antwerpen naar de stad. Fietsers en voetgangers zullen deze drukke verkeersas, en later ook de Oosterweelwerken, veilig kunnen passeren. 

Deze fietsroute zal aansluiten op de vernieuwde fietsverbinding naar de Laarsebaan in Merksem en maakt deel uit van het fietsnetwerk dat de verbinding maakt tussen de fietsostrade F14 en Laar (richting Kleine Bareel). De werken zijn na de zomer afgerond. Vanaf het najaar 2023 kunnen fietsers deze vernieuwde verbinding gebruiken.