12
februari
2019
|
08:12
Europe/Amsterdam

Fluvius legt nieuwe leidingen aan onder R1

Samenvatting

Fluvius legt nieuwe nutsleidingen aan onder de R1. Ze doen dit aan de hand van een gestuurde boring.

Fluvius, de nieuwe organisatie die ontstond door de fusie van Eandis en Infrax, is momenteel bezig met het aanleggen van nieuwe nutsleidingen onder de R1. Deze werken worden uitgevoerd naar aanleiding van de Oosterweelwerken in Linkeroever en Zwijndrecht. De nieuwe nutsleidingen zullen bestaande nutsleidingen vervangen die in conflict komen met de geplande infrastructuurwerken. Fluvius plaatst mantelbuizen van circa 300 meter lang. Deze lopen parallel met de Blancefloerlaan (N70) en zullen gasleidingen, elektriciteitskabels en telecomleidingen bevatten. Om geen hinder te veroorzaken op de snelweg, worden deze buizen aangelegd via een gestuurde boring.

Het concept is knap: ze leggen de mantelbuizen klaar aan de oostkant (kant Linkeroever) en boren vanaf de westkant (kant Zwijndrecht) onder de snelweg door. De boorgang wordt machinaal uitgevoerd en meteen opgevuld met bentoniet. Het bentoniet zorgt er enerzijds voor dat vervorming en invallen van de boorgang voorkomen wordt en anderzijds dat de wrijving beperkt blijft bij het intrekken van de mantelbuizen. De boor volgt een ‘U-curve’ en komt terug boven de grond aan de oostkant, waar de mantelbuis klaar ligt.

(Lees verder onder de foto)

Wanneer de mantelbuis klaar is om te worden geplaatst, wordt deze bevestigd aan de boorkop. Vanaf de westkant wordt de boor vervolgens terug getrokken en zo wordt de mantelbuis op zijn plaats getrokken. Omdat de mantelbuis onder de juiste hellingsgraad de grond in moet, wordt deze door verschillende vrachtwagens opgetild zodat een zogenaamde ‘kattenrug’ bekomen wordt.

(Lees verder onder de foto)

Omdat er plaatsgebrek is om de volledige lengte van de mantelbuis klaar te leggen, worden 2 buizen naast elkaar klaar gelegd. Wanneer de eerste buis grotendeels ingetrokken is, worden beide buizen aan elkaar bevestigd. Hiervoor moet Fluvius de twee buizen aan elkaar lassen terwijl deze in de lucht hangen. De eerste helft zit op dat moment namelijk al voor een groot stuk onder de grond. Door de moeilijkheidsgraad van deze las, noemt men dit ook wel ‘een gouden las’.

Het doortrekken van de mantelbuis zelf is 11/02 afgerond. De afwerking van de mantelbuis, het trekken van de leidingen en kabels, het aankoppelen aan het bestaande net en het uit dienst nemen van de oude nutsleidingen zal nog enkele weken in beslag nemen.

Bekijk hier hoe een gestuurde boring eruitziet!