14
januari
2022
|
08:39
Europe/Amsterdam

Heraanleg kruispunt Hoefijzersingel/Antwerpsesteenweg uitgesteld

UPDATE: de heraanleg van het kruispunt Hoefijzersingel/Antwerpsesteenweg start niet op 17 januari. Door het arrest van de Raad van State kunnen we op het grondgebied van Zwijndrecht geen werken uitvoeren met gebiedseigen grond. Enkel grondwerken met extern aangevoerde grond zijn toegelaten. Hierdoor stellen we de vernieuwing van dit kruispunt uit. De situatie blijft voorlopig onveranderd en het kruispunt en de oude tunnel blijven open. In de tunnel blijft enkelrichtingsverkeer naar Zwijndrecht gelden.

De nieuwe tunnel zal wel in gebruik genomen worden dit weekend. Aan de zijde van Zwijndrecht voegen we het verkeer komende van de oude en de nieuwe tunnel samen.

Momenteel is er nog geen nieuwe datum bekend voor de start van deze werken. Van zodra we die datum kennen zullen we deze via onze kanalen communiceren.

-------------------------

Op 17 januari starten we met de heraanleg van het kruispunt Hoefijzersingel/Antwerpsesteenweg. Hiervoor sluiten we de Antwerpsesteenweg volledig af ter hoogte van het kruispunt. Fietsers en voetgangers kunnen wel in beide richtingen de werf passeren.

Het einde van onze werken in de omgeving van de Hoefijzersingel en Antwerpsesteenweg is in zicht. In het weekend van 14-16 januari nemen we de nieuwe afrit Zwijndrecht uit Gent, verlegde Hoefijzersingel en nieuwe tunnels onder de snelweg én het zuidelijk deel van de nieuwe verbindingsweg (tot aan de P+R/Blancefloerlaan) in gebruik. Vanaf dan is het huidige kruispunt Hoefijzersingel/Antwerpsesteenweg afgesloten. De nieuwe tunnel aan de Antwerpsesteenweg blijft tot midden april enkelrichting naar Zwijndrecht.

Op maandag 17 januari starten we met de laatste fase van onze werken in deze zone:

  • We vernieuwen het kruispunt van de (nieuwe) Hoefijzersingel en Antwerpsesteenweg. Zo sluit de Antwerpsesteenweg beter aan op de nieuwe tunnel onder de E17;
  • De oude tunnel van de Antwerpsesteenweg wordt verder afgewerkt tot fietstunnel.

Deze werken duren tot midden april. Het gaat om een grondige heraanleg van het kruispunt, wat gepaard kan gaan met geluids- en trillingshinder. Alvast onze excuses voor eventuele overlast.

Hoe rijd je tijdens de vernieuwing van het kruispunt? (vanaf 15 januari)

  • Tussen Zwijndrecht en Burcht? Dan rijd je in beide richtingen om via de Pastoor Coplaan.
  • Van Burcht naar het Zwijndrechts deel van de Antwerpsesteenweg? Neem ter hoogte van de VAB de nieuwe aansluiting tussen de Pastoor Coplaan en de oprit richting Gent/verbindingsweg. Zo bereik je de nieuwe tunnel onder de E17 en de nieuwe Hoefijzersingel. Via de andere nieuwe tunnel - aan de Antwerpsesteenweg - kan je de snelweg terug kruisen richting Zwijndrecht.
  • Van de E17 uit Gent? Dan gebruik je vanaf midden januari de nieuwe afrit die aansluit op de verlegde Hoefijzersingel. Via de eerste nieuwe tunnel bereik je de verbindingsweg en Pastoor Coplaan. Via de verlegde Hoefijzersingel en de nieuwe tunnel ter hoogte van de Antwerpsesteenweg (naast de oude tunnel) bereik je het Zwijndrechts deel van de Antwerpsesteenweg.
  • Fietsers en voetgangers kunnen de werken altijd passeren. Let wel: het fietspad verschuift tijdens de eerste weken van deze werken regelmatig. Volg de werfsignalisatie.
  • Naar Oh'Green? Dan kan dat tussen 15 en 21 januari nog via het rondpunt aan de Carrefour. Nadien wordt de oude Hoefijzersingel ook langs de kant van het rondpunt afgesloten en uitgebroken. Vanaf dan bereik je Oh'Green via de Pastoor Coplaan, de nieuwe tunnel onder de snelweg en de nieuwe Hoefijzersingel. (gele omleiding op onderstaande kaart)

 

Tussen de tweede helft van januari en midden april vernieuwen we het kruispunt van de Antwerpsesteenweg en Hoefijzersingel én richten we de oude tunnel van de Antwerpsesteenweg verder in als fietstunnel. Tijdens deze werken is de Antwerpsesteenweg in beide richtingen geknipt en rijd je tussen Zwijndrecht en Burcht om via de Pastoor Coplaan.

Bekijk hier het toekomstbeeld van de zone Antwerpsteenweg/Hoefijzersingel

Nieuwe afrit uit Gent sluit in januari aan op Hoefijzersingel en verbindingsweg

In het weekend van 14-16 januari nemen we de nieuwe afrit van de E17 uit Gent in gebruik. Vanaf dan sluit die afrit niet meer aan op de Pastoor Coplaan, maar kruist die afrit de Pastoor Coplaan via de nieuwe brug om aan te sluiten op een vernieuwde én verlegde Hoefijzersingel. Daar bereik je twee nieuwe tunnels onder de snelweg:

  • De eerste tunnel verbindt de nieuwe Hoefijzersingel met de verbindingsweg tot aan de Blancefloerlaan/P+R, de Pastoor Coplaan en de oprit richting Gent;
  • De tweede tunnel zorgt voor een nieuwe verbinding voor gemotoriseerd verkeer tussen Hoefijzersingel en Antwerpsesteenweg. Tot midden april is deze tunnel enkelrichting in de richting van Zwijndrecht, nadien kan je die in beide rijrichtingen gebruiken. De oude tunnel van de Antwerpsesteenweg richten we in als fietstunnel.

In januari starten we hier ook met de bouw van de geluidsschermen aan de kant van Burcht, tussen complex Zwijndrecht en knooppunt Antwerpen-West.