20
maart
2021
|
05:00
Europe/Amsterdam

Hoe de Italiaanse lente Oosterweel aan een robuuste planning helpt

Samenvatting

De 5 deelprojecten van de Oosterweelverbinding zijn uitdagend en complex. Binnen afzienbare tijd zijn honderden mensen op verschillende locaties aan de slag om ervoor te zorgen dat de werken tijdig worden opgeleverd. De planning van elk afzonderlijk deelproject is al een huzarenstukje met duizenden activiteiten, dus hoe zorgen we ervoor dat de planning van de vijf projecten samen klopt als een bus?

Het antwoord wordt geleverd door Primavera, het Italiaanse woord voor lente, maar in dit geval de naam van een softwarepakket dat Lantis al sinds 2016 gebruikt om de planning van de werven in kaart te brengen en tijdens uitvoering op te volgen. “Oracle Primavera is planningssoftware die internationaal gezien wordt als de norm om complexe projecten op te volgen”, legt Gert Truyens, planningsdeskundige van Proove uit. Samen met vijf andere planning ingenieurs overziet hij de planning van de aannemers en neemt hij een coördinerende rol op zich.

Hoe wordt zo’n overkoepelende planning precies opgemaakt? “Centraal staan de raakvlakken tussen de verschillende werven. Deze worden vertaald in mijlpalen die in de bestekken zijn opgenomen”, verduidelijkt Truyens. “Ook worden de risico’s op het bereiken van deze mijlpalen erkent en in kaart gebracht. Een grondige analyse hiervan zorgt ervoor dat we onderbouwde buffers kunnen opnemen in de planning om deze robuust te maken.”

Een ander stokpaardje van Truyens en Lantis is dat er binnen dit platform door alle partijen kan samengewerkt worden, mits toekennen van gepaste lees- en schrijfrechten aan de gebruikers. “Dit vermijdt op termijn discussies: de centrale database bevat één enkele versie van de waarheid”, vertelt Truyens.

“Als planningsdeskundigen onderschrijven wij volledig het streven van Lantis naar meer transparantie en samenwerking tussen alle partijen. Oosterweel is in vele opzichten een referentieproject en we denken dat het dat ook zal zijn op het gebied van planning”, besluit Truyens.