05
oktober
2022
|
08:27
Europe/Amsterdam

Kunst in de Oosterweelverbinding

Met de opening van het vernieuwde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is onze stad in de ban van heel wat kunstwerken. Maar wist je dat ze ook op de Oosterweelwerf elke dag bouwen aan kunstwerken?

De eco- en recreaducten, fietsbruggen en -tunnels, fly-overs,…  op de “werf van de eeuw” bouwen enkele honderden ‘artiesten’ elke dag aan een hele waaier kunstwerken. Ter gelegenheid van de opening van het KMSKA brengt Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, de Oosterweelkunstwerken in beeld. Niet in een museum, maar in een ander kunstwerk: de Sint-Annatunnel die de twee Scheldeoevers met elkaar verbindt. Deze foto's kan je de komende weken bewonderen langs de roltrappen.

Oosterweelkunstwerken  © Isabelle Pateer
Nieuw knooppunt Antwerpen-West © Isabelle Pateer

“Met deze kunstwerken maken we de Ring veiliger en vlotter, creëren we een aaneengesloten groengebied, ontsluiten we bedrijvenzones voor fietsers en verbinden we woonwijken opnieuw met elkaar. Omdat deze parels ook eens in de spotlights mogen staan, stellen wij onze kunstwerken gedurende enkele weken op een symbolische plek tentoon. Museumstukken zullen het – hopelijk - nooit worden, maar ze zullen op hun eigen manier wel veel mensen in vervoering brengen,” aldus Bart Van Camp, Directeur Omgeving bij Lantis. 

Oosterweelkunstwerken © Isabelle Pateer-1
Nieuw knooppunt Sint-Anna Linkeroever © Isabelle Pateer

Kunstfotografe Isabelle Pateer bracht de werken met een artistieke blik in beeld. Isabelle: "Het vroege ochtendlicht isoleert de viaducten en fly-overs en haalt ze uit hun context waardoor het beeldhouwwerken lijken - zo heb ik ze benaderd en vastgelegd". Het werk van Isabelle werd zo een ode aan de civiele bouwkunst. Het resultaat: de Oosterweelverbinding zoals je er nog nooit naar keek. 

Oosterweelkunstwerken © Isabelle Pateer
Nieuw knooppunt Antwerpen-West © Isabelle Pateer