07
oktober
2022
|
09:35
Europe/Amsterdam

Lantis tevreden dat VITO-studie positieve effecten Oosterweelwerken bevestigt

Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, reageert bijzonder tevreden op de studie die het VITO heeft uitgevoerd naar het uitloogrisico van de Oosterweelwerken in Zwijndrecht en Linkeroever. Uit de studie blijkt namelijk dat de Oosterweelwerken de PFAS-verontreiniging niet erger maken, wel integendeel zelfs. 

"Dat is ook altijd ons uitgangspunt geweest", zegt Luc Hellemans, algemeen directeur van Lantis. "Onze werken mochten op geen enkele manier de lokale situatie voor mens en milieu verslechteren. We hebben ons daarvoor altijd bediend van het regelgevend kader, waarin onder meer het standstill-principe beschreven staat. Toch rezen daar op een bepaald moment twijfels bij, die zelfs door een juridisch orgaan werden bevestigd. Dat onafhankelijke, wetenschappelijke experten nu bevestigen dat wij tijdens de uitvoering van de werken met verontreinigde gronden correct hebben gehandeld, doet ons deugd." 

Ook voor Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is de studie goed nieuws. "Met de collega’s binnen de Vlaamse regering bekijk ik welke volgende stappen gezet kunnen worden om de werken terug verder op volle snelheid te kunnen uitvoeren met respect voor de volksgezondheid. Oosterweel verzoent leefbaarheid met infrastructuurwerken en moet dat ook in de toekomst blijven doen."

Vooruitgang sinds arrest


Het arrest van 19 april 2022 had grote impact op de werven in Zwijndrecht en Linkeroever (Scheldetunnel), maar dat betekent niet dat deze werven stilliggen. "We horen links en rechts dat de perceptie leeft dat er niet meer gewerkt wordt op onze werven. Niks is minder waar", stelt Luc Hellemans duidelijk. "Grondwerken zijn slechts een deel van de werkzaamheden die we uitvoeren. Er wordt gewoon verder gewerkt aan de knooppunten van Antwerpen-West en Sint-Anna en ook op de werf van Scheldetunnel is de constructie van de bouwkuip volop aan de gang."

Werken aan Antwerpen-West
Aan Antwerpen-West bouwen we volop aan het nieuwe knooppunt. We werken de eerste fly-overs af, plaatsen geluidsschermen, leggen de nieuwe wegen aan en bouwen aan de nieuwe op- en afrit Linkeroever. De eerste delen van het nieuwe knooppunt gaan medio 2023 open.

Innovatie ondersteunen


Lantis blijft bovendien niet bij de pakken zitten. De bouwheer steunt actief innovatietrajecten rond nieuwe technieken om de PFAS-verontreiniging aan te pakken en dit in samenwerking met alle expertise aanwezig in de bodemsector. Zo is er het veelbelovende proefproject dat de Antwerpse start-up Inopsys op de werf in Zwijndrecht heeft lopen en dat PFAS volledig uit grondwater kan zuiveren. Op de werven van Lantis zijn ondertussen vier waterzuiveringsinstallaties actief of in aanbouw. Opgepompt en verontreinigd grondwater wordt daar gezuiverd met behulp van actieve kool. Ruim 200.000 m³ grondwater werd ondertussen al gezuiverd. Om nog betere zuiveringsresultaten te behalen, wordt ook het gebruik van harsen als zuiveringstechniek voor grondwater onderzocht. 

Daarnaast lopen er testen om PFAS-houdende gronden te reinigen in een fysico-chemische wasinstallatie. De laatste weken is er ongeveer 20.000 m³ PFAS-houdende grond met verschillende concentraties PFAS en bodemtypes afgevoerd naar enkele grondreinigingsinstallaties. De eerste resultaten worden binnen enkele weken verwacht. 

"Lantis heeft zich steeds opgesteld als een deel van de oplossing", besluit Hellemans. "Onze werken zullen een sleutel zijn tot de verbetering van de leefomgeving van heel veel mensen."