28
oktober
2020
|
10:50
Europe/Amsterdam

Lantis zet ook de volgende jaren in op filestaartbeveiliging langs E17 en E34

Samenvatting

Eind 2019 startte Lantis - de bouwheer van de Oosterweelverbinding - een proefproject waarbij een 10-tal locaties langs de E17 en de E34 gedurende een jaar uitgerust werden met filestaartbeveiliging. Dat systeem omvat mobiele borden waarop weggebruikers de afstand tot de file kunnen aflezen, zodat ze tijdig hun snelheid kunnen minderen.  

Dit leidde in de eerste helft van 2020 tot een sterke daling van het aantal verkeersongevallen op beide snelwegen. Daarom besliste Lantis om dit project de komende 4 jaar verder te zetten. De organisatie maakt hiervoor een budget van 2 miljoen euro vrij. Met deze investering onderstreept Lantis het belang dat ze hecht aan het verhogen van de verkeersveiligheid tijdens de Oosterweelwerken.

Voorkomen van onveilige situaties door tijdig te informeren met filedetectie

“Files bij wegenwerken duiken vaak onverwacht op”, licht Greet Van Wesemael manager Minder Hinder bij Lantis toe. Om zware aanrijdingen in de filestaart te voorkomen, plaatsten we vorig jaar 20 slimme filedetectieborden op de snelwegen in het Waasland richting Antwerpen. Deze tekstkarren tonen de bestuurders de afstand tot de staart van de file zodat ze tijdig hun snelheid kunnen minderen. Op de E17 werden de detectieborden vanaf Sint-Niklaas geplaatst, en dit om de 2 à 3 kilometer en aan beide zijden van de snelweg. Op de E34 gebeurde een gelijkaardige opstelling vanaf Melsele.

Significante daling van het aantal verkeersongevallen

“Afgelopen zomer evalueerden we dit proefproject”, gaat Greet Van Wesemael verder. We vergeleken het aantal ongevallen in de eerste vijf maanden van 2020 met de eerste vijf maanden van 2019 en dit in de filezone van de Oosterweelwerken. Zowel op de E17 als op de E34 was er een daling van het aantal ongevallen met minimaal 30%. Dat is een significante daling, temeer omdat de verkeershinder door de Oosterweelwerken in 2019 lager was dan in 2020 en er bijgevolg minder risico was op ongevallen.

Blijvende inzet voor meer verkeersveiligheid

Omdat het proefproject mooie resultaten oplevert, besliste Lantis de investering in filestaartbeveiliging op de Wase snelwegen ook de volgende jaren verder te zetten. Hiervoor maakt de organisatie jaarlijks een budget van 500.000 euro vrij en dit voor maximum 4 jaar. Zo zorgt Lantis voor een verhoogde verkeersveiligheid op de E17 en E34 tijdens de uitvoering van de Oosterweelwerken Linkeroever & Zwijndrecht.