22
maart
2021
|
10:48
Europe/Amsterdam

Nieuwe fietstunnel onder Turnhoutsebaan voor veilig fietsverkeer tijdens Oosterweel

Om fietsers een veilige passage van de Turnhoutsebaan te garanderen tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding, zal Lantis een nieuwe fietstunnel bouwen onder deze drukke gewestweg. Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters stelt hiervoor 4,7 miljoen euro ter beschikking. De middelen komen uit het relanceplan dat de minister vorig jaar lanceerde en dat extra injecties in fietsinfrastructuur mogelijk maakt.

 

 

“In Antwerpen is de fiets een veel gebruikt woon-werkmiddel. Dat fietsgebruik willen we vanuit Vlaanderen waar mogelijk blijven ondersteunen. Daarom is het belangrijk dat de fietser ook tijdens ingrijpende werkzaamheden, zoals de toekomstige werken aan de Oosterweelverbinding, veilig en comfortabel de baan op kan. De fietstunnel die nu gebouwd wordt, maakt dat mogelijk, niet alleen tijdens de werken, maar ook daarna”.
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken

Ringfietspad

De nieuwe tunnel is gepland ter hoogte van parking West van het Provinciaal domein Rivierenhof en maakt deel uit van het Ringfietspad. Fietsers die vanuit het noorden komen, kunnen zo ondergronds de Turnhoutsebaan oversteken en aansluiten op de Parkweg. Die ondergrondse doorsteek is vandaag al mogelijk, maar tijdens de heraanleg van de Ring verdwijnt deze doorsteek in de werfzone. Door nu een nieuwe doorsteek aan te leggen, blijft veilig fietsverkeer tijdens de werken mogelijk. Er onstaat meteen ook een nieuwe definitieve kruising, die comfortabeler en veiliger is dan de huidige en perfect aansluit op de toekomstige fietsinfrastructuur.

Valleistructuur

Ook voetgangers kunnen gebruik maken van de tunnel om de Turnhoutsebaan ondergronds te kruisen. Naast het 6,5 meter brede fietspad is er een voetgangerszone van twee meter voorzien. Die wordt in een ander materiaal aangelegd om het onderscheid voor fietsers en voetgangers duidelijk te maken. Om de nieuwe tunnel te integreren in de bestaande infrastructuur, moet de aansluiting met het bestaande fietspad worden aangepast. Die komt in een valleistructuur te liggen met langs weerzijden groene bermen. Na de werken aan de Ring kan de nieuwe infrastructuur zo naadloos aansluiten op de overkapping ter hoogte van Hof ter Lo.

Werken starten deze zomer

Lantis diende vorige week de omgevingsaanvraag in voor de werken. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, dan starten de voorbereidende werken in de loop van deze zomer, vermoedelijk augustus. Vanaf dan is het Ringfietspad ter hoogte van de Turnhoutsebaan voor fietsers afgesloten en volgen ze een omleiding. De tunnel zelf wordt voorgebouwd naast de parking van het Rivierenhof. Van zodra hij klaar is, wordt de Turnhoutsebaan gedurende één weekend afgesloten om hem op de juiste plaats in te schuiven en de rijweg en trambaan terug te herstellen. Dat gebeurt in het voorjaar van 2022, als alles volgens planning verloopt.