25
juni
2020
|
14:59
Europe/Amsterdam

Nieuwe Park and Rides krijgen oplaadpalen voor elektrische wagens

Samenvatting

De drie nieuwe Park and Rides die Lantis bouwt aan de rand van de stad, worden uitgerust met laadpunten voor elektrische wagens. Antwerpen krijgt er zo op korte termijn 71 laadpunten bij. Dat aantal kan in een tweede fase uitbreiden naar 254 oplaadpunten.

“Bijdragen aan een duurzame mobiliteit is niet alleen ervoor zorgen dat mensen de laatste kilometers naar de stad op een milieuvriendelijke manier afleggen, maar ook de uitbreiding van een groener wagenpark mee stimuleren”, stelt Koen Kennis, Antwerps schepen van Mobiliteit. “Door laadpalen in onze Park and Rides te installeren, spelen we in op de groeiende behoefte aan oplaadmogelijkheden. Bovendien creëren we zo weer een extra argument om je wagen aan de rand van de stad te stallen.” 

De leverancier voor de laadpalen wordt gezocht aan de hand van een Europese aanbesteding, die eerder deze week werd gepubliceerd. Naast deze opdracht gaat Lantis ook nog op zoek naar een partner die de drie Park and Ride gebouwen zal uitrusten met systemen voor toegangscontrole, ticketing en camerabewaking. 

Stimuleren duurzame mobiliteit en vergroening wagenpark

Het uitrusten van de Park and Rides met oplaadpunten gebeurt in twee fases. In de eerste fase zijn er 71 oplaadpunten, waaronder zes snelladers, voorzien. Voor P+R Linkeroever zijn dat 32 oplaadpunten, voor P+R Luchtbal 21 en voor P+R Merksem 18. Naargelang de bezettingsgraad van de oplaadpunten kan dit in een tweede fase uitgebreid worden naar maximaal 254 oplaadpunten verdeeld over de verschillende Park and Rides.

Om die infrastructuur te installeren is Lantis op zoek naar een concessiehouder. Naast de installatie staat deze ook in voor het uitbaten van de laadpaalinfrastructuur zodat hij de kost daarvan kan terugverdienen. Dat betekent dat er voor Lantis zelf geen kosten aan zijn verbonden. 

Uniforme uitbating drie Park and Rides

Naast het bestek voor de laadinfrastructuur, lanceerde Lantis ook een prijsvraag voor de uitrusting van de Park and Rides. Daarin gaat de bouwheer van de Park and Rides op zoek naar een leverancier voor onder meer de systemen voor de toegangscontrole, ticketing en camerabewaking. “Door in de drie Park and Rides dezelfde uitrusting te voorzien, vereenvoudigen we het beheer van de verschillende sites. Zo hebben we voor de verschillende parkings maar één aanspreekpunt en is het bijvoorbeeld makkelijker om het onderhoud van de parkings te organiseren”, legt Peter Segers, Projectmanager Flankerende Maatregelen bij Lantis, uit. De totale investeringswaarde bedraagt meer dan 1,1 miljoen euro. 

Gunning eind 2020

De bestekken voor de onderdelen werden afgelopen dinsdag zowel op Europees en als nationaal niveau gepubliceerd. Geïnteresseerde kandidaten kunnen tot 7 september een offerte voor de laadinfrastructuur indienen. De deadline voor het indienen van een offerte voor de uitrusting van de P+R’s loopt tot 17 september. In november maakt Lantis de weerhouden kandidaat bekend. Zo kan alles tijdig geïnstalleerd worden voor de ingebruikname van de parkings. In het voorjaar van 2021 gaat P+R Luchtbal open, P+R Merksem volgt in de zomer. Op P+R Linkeroever is het nog iets langer wachten. Daar kan je vanaf begin 2022 je wagen stallen.

Klik hier voor het bestek van de laadpaalinfrastructuur.

Klik hier voor het bestek van de uitrusting van de Park and Rides.