01
april
2022
|
09:07
Europe/Amsterdam

Nieuwe tunnel Antwerpsesteenweg en Hoefijzersingel afgesloten van 6 april tot midden mei

Van woensdag 6 april tot midden mei sluiten we de nieuwe tunnel aan de Antwerpsesteenweg en de nieuwe Hoefijzersingel af voor gemotoriseerd verkeer. Dat geeft ons de mogelijkheid om onze resterende werken - en de bijhorende hinder - hier sneller af te ronden.

De afgelopen jaren zijn er in de omgeving van de Antwerpsesteenweg in Zwijndrecht/Burcht al heel wat werken uitgevoerd. We naderen stilaan het einde van onze werken in deze zone. De afgelopen weken bekeken we enkele opties om onze werken hier te versnellen, zodat de impact op de buurt ook sneller is afgelopen. Hiervoor sluiten we de nieuwe tunnel en verlegde Hoefijzersingel enkele weken terug af. Nadien zijn onze werken hier grotendeels klaar. 

Welke werken voeren we hier nu nog uit?

  • We vernieuwen het kruispunt van de Antwerpsesteenweg en de nieuwe Hoefijzersingel. Zo sluiten deze wegen beter en veiliger aan op de nieuwe tunnel onder de E17;
  • De oude tunnel van de Antwerpsesteenweg renoveren we verder tot fietstunnel. Hierdoor kunnen we fietsers/voetgangers en autoverkeer fysiek van elkaar scheiden;
  • We werken de ‘tunnelmonden’ af met schanskorven. Dat zijn stalen netten, gevuld met stenen. Deze methode van afwerking wordt door de hele werf op Linkeroever en in Zwijndrecht doorgetrokken;
  • We sluiten de Oh'Green aan op de nieuwe Hoefijzersingel;
  • Ook het fietspad langs de Antwerpsesteenweg aan de noordzijde van de E17 (kant Zwijndrecht) wordt de komende weken aangesloten op de fietstunnel.

Afwerken Antwerpsesteenweg - kruispunt en tunnels
De komende weken werken we o.a. het kruispunt van de Antwerpsesteenweg en de nieuwe Hoefijzersingel af en renoveren we de oude tunnel tot fietstunnel.

Wat betekent dit voor jou?

Tussen Zwijndrecht en Burcht rijd je van 6 april tot midden mei via de Pastoor Coplaan. Doordat de nieuwe tunnel aan de Antwerpsesteenweg en de nieuwe Hoefijzersingel worden afgesloten, geldt in de nieuwe tunnel aan afrit Zwijndrecht enkelrichting. Je kan hier enkel nog van de afrit richting Zwijndrecht, Pastoor Coplaan en verbindingsweg rijden.

Oh'Green blijft de komende weken bereikbaar via het rondpunt aan Carrefour een de oude Hoefijzersingel. Vanaf midden mei bereik je Oh'Green via de nieuwe Hoefijzersingel.

Fietsers en voetgangers kunnen steeds in beide richtingen de werf passeren. Vanaf midden mei zullen fietsers tussen Zwijndrecht en Burcht ook gebruik kunnen maken van de nieuwe fietstunnel.

Omleiding Antwerpsesteenweg vanaf 6 april

Wat na midden mei?

Wanneer deze werken zijn afgerond zijn we in deze zone grotendeels klaar. We ontharden nadien nog een deel van de oude Hoefijzersingel, planten de omgeving terug aan en bouwen verder aan de geluidswand tussen de E17 en Burcht. De bouw van deze geluidswand zit op schema en ronden we dit najaar af.

Afwerken Antwerpsesteenweg - geluidswand Burcht
De bouw van de geluidswand tussen de E17 en Burcht gaat vlot vooruit. Volgens de huidige planning ronden we deze werken dit najaar af.

Betere mobiliteit en leefbaarheid voor Zwijndrecht en Linkeroever

Rond de Hoefijzersingel/Antwerpsesteenweg zijn onze werken dus bijna afgelopen. De komende maanden en jaren zetten we echter nog grote stappen om de leefbaarheid en mobiliteit van Zwijndrecht en Linkeroever verder te verbeteren. We bouwen verder aan de geluidsbermen en -schermen die de overlast van de snelweg drastisch zullen verminderen. Ecologische verbindingen over en onder de snelwegen zorgen niet alleen voor een enorme uitbreiding van de leefwereld van de dieren, maar we maken het ook voor de mens eenvoudiger om van de stillere natuur te genieten. We realiseren 18ha extra groen ter hoogte van Antwerpen-West en daar waar er voor de werken tijdelijk groen moest verdwijnen zorgen we voor een ecologisch waardevolle en diverse heraanplanting. Meer dan 16 kilometer aan nieuwe en vernieuwde fietsverbindingen maken fietsen meer dan ooit een volwaardig alternatief voor de wagen.