10
mei
2021
|
12:43
Europe/Amsterdam

Veilig doorheen de Oosterweelwerken? Een kwestie van voor-be-rijden!

Samenvatting

Weet jij wat een UDO is? Of wat een glazen bol met wegenwerken te maken heeft? Het antwoord vind je in een van de vier filmpjes die Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, vanaf maandag 10 mei lanceert. Met die filmpjes wil Lantis de weggebruikers voorbereiden op een veilige rit langsheen de Oosterweelwerven. 

"Als bouwheer investeren we in alle noodzakelijke maatregelen om onze werven verkeersveilig te maken", zegt Luc Hellemans, algemeen directeur van Lantis. "Maar veilige werven stoppen niet bij de noodzakelijke signalisatie. Ook de weggebruikers moeten hun rijgedrag aanpassen aan een werfsituatie. Enkel samen kunnen we van de Oosterweelwerven een veilige omgeving maken voor iedereen", besluit Hellemans.

Daarom werkte de bouwheer van de Oosterweelwerken een campagne uit waarin weggebruikers, op een laagdrempelige manier, wordt uitgelegd hoe je je voor-be-rijdt als je langs Oosterweel rijdt. Het resultaat zijn vier filmpjes, telkens met een andere invalshoek. Het eerste filmpje dat gelanceerd wordt, draait rond filestaartbeveiliging. Dat zijn mobiele borden die langs de snelweg worden geplaatst om automobilisten ruim op voorhand te waarschuwen voor een naderende file. Zo kunnen ze hun snelheid aanpassen, waardoor het risico op ongevallen in de staart van de file vermindert. Ook rijden doorheen een verkeerssituatie die veranderd is, of rijden in wisselende weersomstandigheden zijn thema's die aan bod komen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: "Ik vind het enorm goed van Lantis dat ze de weggebruiker op deze manier voorbereiden. Verkeersveiligheid, ook rond werven, is een van mijn grootste prioriteiten. Op een werf zijn mensen aan de slag die hun leven riskeren om de verkeersveiligheid en doorstroming te verbeteren. Vanuit Vlaanderen zetten we in op signalisatie, sensibilisering en handhaving maar ook de bestuurders hebben inderdaad een grote verantwoordelijkheid." 

Iedere maand wordt er een filmpje gelanceerd. Ze zijn telkens terug te vinden op de Facebookpagina, het YouTube-kanaal en de website van Oosterweel.