13
augustus
2021
|
15:06
Europe/Amsterdam

Volgende fase bouw Ringpark West van start

Komende maanden start de bouw van een parkbrug, fietsbrug, geluidsberm en -schermen

Samenvatting

De komende maanden starten we met de bouw van vier onderdelen van Ringpark West: de parkbrug en fietsbrug over de R1, het geluidsscherm langs de E17 en de geluidsberm langs de E34. Hiervoor verspreidden we begin augustus een informatiefolder bij de bewoners van Linkeroever, Zwijndrecht en Burcht.

Dankzij de Oosterweelwerken wordt het aangenamer wonen en leven in Zwijndrecht, Burcht en Linkeroever. Oosterweel ontlast de buurt  van sluipverkeer, het openbaar vervoer gaat erop vooruit en de snelwegen verdwijnen achter hoge geluidsschermen en groene bermen. 

Fietsen wordt bovendien aantrekkelijker door de uitbouw van een heus fietsnetwerk met brede, vrijliggende fietspaden. Fiets jij graag naar school, werk, haven of winkel? Door de Oosterweelwerken kan dit op een comfortabele, veilige en vlotte manier.

De Oosterweelverbinding zorgt ervoor dat het verkeer veiliger en vlotter kan rijden en maakt de omgeving groener en gezonder.

 

De komende maanden starten we vier onderdelen van Ringpark West* op:

  • Een fietsbrug over de R1 tussen het Vlietbos en Het Rot. Deze fietsbrug maakt deel uit van de fietssnelweg F41 en sluit deze aan op het Ringfietspad. Langs deze fietsbrug kan je in de toekomst veilig en comfortabel fietsen tussen het Waasland, Antwerpen en de Waaslandhaven;
  • Een parkbrug over de R1 tussen het Galgenweel en Burchtse Weel. Deze brug zal een groene verbinding vormen voor dieren, fietsers en wandelaars. Via de parkbrug trekken we het Ringfietspad door van de toekomstige Scheldebrug tot de fietskoker van de Scheldetunnel. Zo maken we de Ring ook voor fietsers rond;

Een parkbrug over de R1 vormt een groene verbinding tussen het Galgenweel en Burchtse Weel. Dieren, fietsers en wandelaars kunnen zo veilig de snelweg kruisen.
 

  • Geluidsschermen langs de E17 in Burcht tussen afrit Zwijndrecht en knooppunt Antwerpen-West. Deze geluidswand van 8,5 meter hoog zal de geluidsoverlast van de snelweg sterk verminderen. Deze geluidsschermen worden afgewerkt met hout. Langs de zijde van de bewoning bouwen we ook nog een groene wand. Zo maken we de omgeving niet alleen stiller, maar verdwijnt de snelweg ook uit het zicht;
  • Een geluidsberm ten zuiden van de E34 in Zwijndrecht, tussen Waaslandhaven-Oost en knooppunt Sint-Anna. Hier gaat het om een groene berm van 8,5 meter hoog. Ter hoogte van de bocht Neerstraat/Polderstraat is niet genoeg plaats om een berm aan te leggen. Daar zijn we al gestart met de bouw van geluidsschermen.

Begin augustus informeerden we de inwoners van Linkeroever, Zwijndrecht en Burcht via een infofolder. Die folder kan je hier ook online bekijken:

Downloads

*In 2018 selecteerde de Vlaamse Regering 18 leefbaarheidsprojecten om in een eerste fase te realiseren. Deze projecten werden sindsdien verder uitgewerkt en gebundeld in Ringparken. Voor Linkeroever, Zwijndrecht en Burcht zijn deze leefbaarheidsprojecten verder uitgewerkt tot Ringpark West.

Meer informatie over Ringpark West vind je hier.